| Čerstvý olej z divoce žijících ryb Čerstvost je spolu s čistotou pro olej stejně důležitá. Odráží totiž stav delikátních omega-3 mastných kyselin. Čerstvost lze samozřejmě změřit přivoněním nebo ochutnáním. Čerstvý olej nikdy nebude zavánět rybím odérem. Čerstvost lze také změřit velmi precizně v laboratoři a pak ji vyjádřit číslem. To se nazývá tzv. Totox hodnota (Total Oxidation Value). Hodnota Totox je u olejů Arctic Blue měřena pravidelně. V mnoha analýzách se stupeň oxidace měří pouze hodnotou peroxidu. To je nedostatečné, protože peroxidy jsou ještě dále konvertovány. Měříme proto i druhý ukazatel, hodnotu anisidinu. Jen s oběma těmito hodnotami pak může být určena správná celková oxidace a čerstvost. Jde o mezinárodně uznávanou hodnotu pro rozeznávání oxidace u oleje. Čím nižší je číslo, tím je olej čerstvější. Evropský standard pro Totox hodnotu je 26. Podle nás jde o nesmyslně vysoké číslo a jsme rádi, že se nacházíme pod 1/3 této hodnoty a můžeme tak garantovat výjimečně bezpečný a kvalitní produkt. Peroxidová hodnota rybího oleje Pure Arctic MSC pro kapsle je vždy mezi 0 a 0,5 a hodnota anisidinu < 1 nebo < 2, takže hodnota Totox je < 2 nebo < 3. Naplnění láhve nebo výroba kapsle hodnotu Totox mírně zvyšuje, čímž se pro kapsli s rybím olejem Arctic Blue MSC a Algae olej zvyšuje na obvyklou hodnotu 5 s maximální odchylkou 5-10. Některé značky s nabídkou omega-3 tuků velmi často a záměrně uvádí Totox hodnotu původní suroviny, tedy rybího oleje před nalahvováním / nakapslováním do finálního produktu. Férový výrobce vždy uvede skutečnou Totox hodnotu, tedy hodnotu která odpovídá stavu až po nalahvování oleje. Společnost Artic Blue si samozřejmě zakládá na poctivém a seriózním přístupu k zákazníkovi. Kvůli zamezení poškození citlivých omega-3 mastných kyselin po produkci je používána sofistikovaná kombinace antioxidantů. Jde o extrakty bohaté na tokoferoly (různé typy vitamínu E), extrakt z rozmarýnu a askorbyl palmitát (v tuku rozpustný vitamín C). Nízká oxidační hodnota není ve srovnání se zatuchlým olejem lepší pro náš organismus, ale je také garancí toho, že nemusíme přidávat žádná umělá aromata, která by zoxidovaný olej zamaskovala. Nízká oxidace také dodává jemnou chuť, proto se dá olej pohodlně konzumovat přímo ze lžičky, lze jej přidat do jogurtu, smoothie, šejku nebo libovolného studeného jídla. Při výběru rybího oleje je proto dobré se vždy ptát na hodnotu oxidace. Jak je to s ideálním poměrem mezi DHA a EPA? DHA (kyselina dokosahexaenová) a EPA (kyselina eikosapentaenová) jsou si velmi podobné. Rozdíl je pouze v tom, že DHA má ve svém řetězci 22 uhlíků, zatímco EPA 20 uhlíků. DHA má vlastnosti související se stavbou tkání, zatímco EPA s oxidativním stresem. Tělo je ale velice chytré - podle potřeby si DHA přetváří na EPA (stačí jen odstranit dva uhlíky). Při dostatečném příjmu DHA si tak tělo poměr mezi DHA a EPA reguluje samo. To je důležité zejména pro mozek, srdce a nervovou soustavu. |